Čirůvka prstencová (Tricholoma batschii)

21. října 2011 v 23:16 |  Čirůvky



KLOBOUK: 5 - 15 cm široký, v mládí polokulovitý, postupně klenutý až plochý, dlouho s podvinutým okrajem, vláknitý, za vlhka slizký, hnědý až oranžovohnědý, uprostřed většinou tmavší.
LUPENY: Zoubkem připojené, široké, v mládí bělavé, postupně krémové, ve stáří pak s hnědým nádechem. Ostří lupenů je často zoubkaté a červeně skvrnité.
TŘEŇ: 5 - 10 x 1 - 3 cm, válcovitý, na bázi většinou zašpičatělý, na vrchní části bělavý, níže oranžovohnědě vláknitý. Tyto dvě části jsou od sebe celkem ostře odděleny více či méně pomíjivou prstencovou zónou.
DUŽNINA:Bělavá, u báze třeně většinou tmavší, neměnná, moučně hořké vůně i chuti.
VÝSKYT: Roste nepříliš hojně většinou v malých skupinách pod borovicemi od nížin až do podhorského stupně, od září do listopadu. Dává přednost vápenitým půdám.
UŽITÍ: Pro svou hořkou chuť je prakticky nepoživatelná.
POZNÁMKA:Od podobné čirůvky opálené (Tricholoma ustaloides) se liší zejména tím, že dvě barevné části třeně jsou ostře oddělené prstencovou zónou, která u č. opálené chybí a přechod není tak ostrý. Čirůvka opálená také roste na jiných stanovištích, většinou pod buky na kyselejších půdách
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.