Hřib skvrnitý ( Boletus depilatus)

31. srpna 2011 v 17:11 |  Hřibovité
Slovensky: Hríb jamkatý



KLOBOUK: 5 - 15 cm široký, nejprve polokulovitý, postupně vyklenutý, až plochý, poduškovitý, důlkovaný, sytě hnědý, rezavo hnědý, ve stáří často vybledající do světle až kožově hnědé barvy, od mládí se světlými skvrnami.
ROURKY: 1 - 2 cm dlouhé, u vrcholu třeně stlačené, nejprve sytě žluté, ve stáří olivově žluté, stejně jako póry po otlačení nemění barvu.
VÝTRUSNÝ PRACH: Olivově hnědý.
TŘEŇ: 5 - 15 x 2 - 5 cm, vřetenovitý, nebo kyjovitý, na bázi zúžený, nebo až kořenující, nažloutlý až světle žlutý, někdy s červenavými, nebo hnědými skvrnami. Celý povrch třeně je pokrýtý šupinami, které jsou stejně zbarvené, takže působí nenápadně a ve stáří někdy mizí.
DUŽNINA: Světle žlutá, na bázi třeně většinou černohnědě skvrnitá, mírné chuti a nepříjemného zápachu po jodoformu.
VÝSKYT: Ve střední Evropě roste docela vzácně v nižších nadmořských výškách, kde osídluje především hráze rybníků, nebo prosvětlené teplomilné listnaté lesy. Většinou ho najdeme pod habry, lípami a lískami na bazických podkladech od konce června do září.

UŽITÍ: Je jedlý, ale pro svůj nepříjemný zápach se pro kuchyňské zpracování příliš nehodí. Navíc byl zařazen do Červeného seznamu hub Č.r. jako zranitelný druh, takže bychom ho měli chránit a nalezené plodnice maskovat před " houbořezy".
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.